Ποιητές από το Πλωμάρι

Ευστράτιος Μαραγγέλης
Το όνομά του το συναντά κανείς σε πολλούς καταλόγους συνδρομητικών βιβλίων, που εκδόθηκαν το 1868, 1875, 1886, γεγονός που δείχνει τα αυξημένα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Ήταν ένας αξιόλογος λαϊκός ποιητής με πολλή σατιρική διάθεση, γνωστός στο Πλωμάρι με το όνομα «Γραμματίκας». Από τα κατάστιχά του που σώζονται στα χέρια των συγγενών του, μαθαίνουμε πως διατηρούσε ένα ελαιοτριβείο στο Μπορό (σημερινό Νεοχώρι), όπου και διέμενε και συναλλασσόταν.

Barkevouhi Bedrossian
Η Barkevouhi Bedrossian (1908-1980), η επωνομαζόμενη και «Θεοδώρα» ήταν ποιήτρια, ζωγράφος και αοιδός αρμενικής καταγωγής, η οποία πέθανε στην πόλη του Πλωμαρίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος της. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του θεάτρου και του χορού. Επάνω στον τάφο της αναφέρεται, ότι η ίδια κέρδισε το αργυρό βραβείο της πόλεως Παρισίων και Ρώμης. Στο ταφικό της μνημείο, επιπλέον, υπάρχει χαραγμένο και το ακόλουθο ποίημα, το οποίο συνέγραψε η ίδια. Αυτό αναφέρει: «Η ψυχή μου είναι γωνιά της τέχνης και της αγάπης. Το βλέμμα μου βγάζει φλόγα και το κρανίον μου είναι πύργος πνεύματος και μυστηρίου. Αι μπούκλες μου από έβενο κυματίζουν το καπνό. Το αίμα μου είναι φωτιά του ιδεώδους, φλόγα και φως θα βγαίνουν από τον τάφο μου».

Μητροπολίτης Ιάκωβος Μαλλιαρός
Ο Ιάκωβος Μαλλιαρός γεννήθηκε το 1911 στο Πλωμάρι της Λέσβου. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1934 και Πρεσβύτερος το 1937. Υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υψηλού στη Λέσβο, Αρχιερατικός Επίτροπος, Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελος στη Νάξο. Στις 23 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μηθύμνης. Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 22 Μαρτίου 1984.
Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά
Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Λέσβου είναι η μοναχή Ευγενία Κλειδαρά, η οποία κατάγεται από το Πλωμάρι. Η Ηγουμένη είναι διακεκριμένη συγγραφέας και ποιήτρια και έχει εκδόσει σειρά βιβλίων θρησκευτικού χαρακτήρα.

Αριστείδης Κλήμης
Ο Αριστείδης Κλήμης έχει συγγράψει αρκετά έργα, πολλά από τα οποία αναφέρονται στους συνεταιρισμούς της Λέσβου. Μερικά από τα έργα του είναι:
· Κλήμης Αριστείδης, Οι Συνεταιρισμοί εις την Λέσβον, [Αθήνα] 1937.
· Κλήμης Αριστείδης, Οι Συνεταιρισμοί, Αθήνα 1947 (2η Έκδ.).
· Κλήμης Αριστείδης, Λογοτεχνική σαϊτα στον αργαλειό της Ιστορίας. Του 1912/13 – Του διχασμού – Της Μικράς Ασίας – Της προσφυγιάς, Πιτσιλός, Αθήνα 1986.
· Κλήμης Αριστείδης, Ο γυιός του λεπρού και οι άλλοι. Από τα χειρόγραφα του Νίκου Κουρούλια, Αθήνα 1988.
· Κλήμης Αριστείδης, 77 χιλιάδες χρόνια θύτες και θύματα οι άνθρωποι. (Ιστορικά διηγήματα – Προσφυγικά – λεσβιακά -Και άλλα). Μνήμες στα 70 χρόνια από το 1922, Αθήνα 1992.
· Κλήμης Αριστείδης, Κείμενα 1934 – 1994 για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς, Αθήνα 1994.

Άλκης Γεωργαντέλλης
Ο Άλκης Γεωργαντέλλης έχει ασχοληθεί κυρίως με την παραδοσιακή μουσική της περιοχής του Πλωμαρίου. Συναφή με αυτό το θέμα έργα του είναι: · Γεωργαντέλλης Άλκης, “Οι πλωμαρίτικοι σκοποί. Μέρος Α’”, Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 134, Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, Αθήνα 1991, σσ. 48, 52. · Γεωργαντέλλης Άλκης, “Οι πλωμαρίτικοι σκοποί. Μέρος Β’”, Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 138, Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, Αθήνα 1991, σσ. 142, 150.

Πηγή: www.plomari.gr