Συγγραφείς από το Πλωμάρι Λέσβου

Μαλλιάκας Ράλλης
Διετέλεσε καθηγητής των Φυσικών στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης. Στη γενέτειρα του, τον Ποταμό, επέστρεψε πριν από το 1880, όπου στάθηκε ένας σημαντικός κοινωνικός και πνευματικός παράγων τού τόπου. Ενέργησε για την ίδρυση Γυμνασίου στον Ποταμό και πέτυχε στις προσπάθειες του.

Ευστράτιος Κοντέλλης
Γεννήθηκε το 1914 στο Νεοχώρι (Μπορός) Πλωμαρίου. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου και στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Το 1939-40 φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Τον Σεπτέμβριο του 1940 έλαβε μέρος στο Αλβανικό έπος μέχρι τον Απρίλιο 1941. Με τη λήξη του πολέμου η Ακαδημία μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου έλαβε το πτυχίο δημοδιδασκάλου. Τον Ιανουάριο του 1943 διορίστηκε σε σχολείο της Μακεδονίας και στη συνέχεια αποσπάστηκε στην Α΄ Περιφέρεια Λέσβου στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου Λέσβου. Σε σχολεία της Θεσσαλονίκης διορίστηκε το 1945, όπου υπηρέτησε μέχρι και το 1946. Το σχολικό έτος 1947-48 έλαβε οργανική θέση στο Μεσημέρι Α΄ Περιφ. Θεσσαλονίκης ως Διευθυντής του σχολείου, όπου με προσωπική εργασία και έξοδα των κατοίκων έγινε επέκταση του διδακτηρίου και έλαβε έπαινο (ΓΕΡΑΣ) από το Υπουργείο Παιδείας. Το 1951 μετατέθηκε στη Λέσβο και το 1954 έλαβε οργανική θέση στο σχολείο Μεγαλοχωρίου ως Διευθυντής. Το ίδιο έτος συνέλεξε πληροφορίες από διάφορες πηγές και κατοίκους του χωριού και έγραψε την ιστορία του Σχολείου και του Μεγαλοχωρίου. Στη θέση αυτή έμεινε μέχρι και το 1960 και στη συνέχεια υπηρέτησε σε σχολεία της Μυτιλήνης, καθώς και της Αγιάσου.

Ευστάθιος Βαλάκος
Γεννήθηκε στο Αμπελικό της Λέσβου το 1920. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Αμπελικού, το Γυμνάσιο Πλωμαρίου και την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Για 35 χρόνια υπηρέτησε σε σχολεία της Λέσβου. Η δράση του στον εκπαιδευτικό, σχολικό, υπηρεσιακό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα εκτιμήθηκε από τους εκάστοτε Επιθεωρητές του, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Στο πνευματικό του έργο συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Παιδαγωγική Συζήτησις», κατά τα έτη 1972 και 1973, εισηγήσεις σε Παιδαγωγικά Συνέδρια διδασκάλων Β΄ Λέσβου και εκδόσεις βιβλίων.

Ιωάννης Κοντέλλης
Γεννήθηκε στο Ακράσι Λέσβου το 1927 και φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διορίστηκε στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης το 1954. Υπηρέτησε ως καθηγητής, Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης, σε σχολεία της πόλης Μυτιλήνης. Έχει εκδώσει μια σειρά από βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες τοπικής ιστορίας στην εφημερίδα Ακρασιώτικα Νέα και στα περιοδικά Άκρα – Σιών, Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι, Παλαιοχωριανά, Η Λέσβος μας κ.ά.

Αριστείδης Στεργιέλλης
Ο Αριστείδης Στεργιέλλης, μέλος του Συνδέσμου Πλωαμριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» έχει ασχοληθεί με την ιστορία και τα αρχεία της περιοχής του Πλωμαρίου. Ενδεικτικά έργα του έιναι: · Στεργιέλλης Αρ., “Κάτι που δεν είχαμε”, Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» (1986), Μνήμη και Παράδοση: μελετήματα ιστορικά και λαογραφικά περιοχής Πλωμαρίου, Αθήνα. · Στεργιέλλης Αρ., “Το αρχείο Ποταμού και τα βιβλία των διαθηκών του”, Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος» (1986), Μνήμη και Παράδοση: μελετήματα ιστορικά και λαογραφικά περιοχής Πλωμαρίου, Αθήνα.

Ευστράτιος Μαυραγάνης
Ο Γυμνασιάρχης Ευστράτιος Μαυραγάνης ήταν ο πρώτος νέος από το χωριό του Παλαιοχώρι, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο, όπου και σπούδασε φιλολογία πριν το 1930.
Ιωάννης Π. Μαυραγάνης
Ο Ιωάννης Μαυραγάνης έχει ασχοληθεί κυρίως με την ιστορία του Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου, για το οποίο έχει συγγράψει και το σχετικό έργο: · Μαυραγάνης Γ.Π. (1995), Παλαιοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου, Παράδοση – Ιστορία – Η Ζωή και τα Έθιμα, Β’ Έκδοση, Αθήνα.

Αριστείδης Κλήμης
Ο Αριστείδης Κλήμης έχει συγγράψει αρκετά έργα, πολλά από τα οποία αναφέρονται στους συνεταιρισμούς της Λέσβου. Μερικά από τα έργα του είναι: · Κλήμης Αριστείδης, Οι Συνεταιρισμοί εις την Λέσβον, [Αθήνα] 1937.
· Κλήμης Αριστείδης, Οι Συνεταιρισμοί, Αθήνα 1947 (2η Έκδ.).
· Κλήμης Αριστείδης, Λογοτεχνική σαϊτα στον αργαλειό της Ιστορίας. Του 1912/13 – Του διχασμού – Της Μικράς Ασίας – Της προσφυγιάς, Πιτσιλός, Αθήνα 1986.
· Κλήμης Αριστείδης, Ο γυιός του λεπρού και οι άλλοι. Από τα χειρόγραφα του Νίκου Κουρούλια, Αθήνα 1988.
· Κλήμης Αριστείδης, 77 χιλιάδες χρόνια θύτες και θύματα οι άνθρωποι. (Ιστορικά διηγήματα – Προσφυγικά – λεσβιακά -Και άλλα). Μνήμες στα 70 χρόνια από το 1922, Αθήνα 1992.
· Κλήμης Αριστείδης, Κείμενα 1934 – 1994 για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς, Αθήνα 1994.

Σαράντος Αντωνάκης
Ο Σαράντος Αντωνάκης έχει αναπτύξει συγγραφική δραστηριότητα. Ένα από τα έργα του είναι ο Αναχωρητής, που εκδόθηκε το 1967.

Μητροπολίτης Ιάκωβος Μαλλιαρός
Ο Ιάκωβος Μαλλιαρός γεννήθηκε το 1911 στο Πλωμάρι της Λέσβου. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1934 και Πρεσβύτερος το 1937. Υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υψηλού στη Λέσβο, Αρχιερατικός Επίτροπος, Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελος στη Νάξο. Στις 23 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μηθύμνης. Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 22 Μαρτίου 1984.
Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά
Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Λέσβου είναι η μοναχή Ευγενία Κλειδαρά, η οποία κατάγεται από το Πλωμάρι. Η Ηγουμένη είναι διακεκριμένη συγγραφέας και ποιήτρια και έχει εκδόσει σειρά βιβλίων θρησκευτικού χαρακτήρα.

Ιωάννης Καλδέλλης
O Καλδέλλης Ιωάννης, από τον Μπορό Πλωμαρίου διετέλεσε διευθυντής του Γυμνασίου Μυτιλήνης (τώρα Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης) για πρώτη φορά (ως αναπληρωτής) μεταξύ των ετών 1982-1985. Αργότερα διετέλεσε διευθυντής για δεύτερη φορά μεταξύ των ετών 1986-1990.

Ιωάννης Μουτζούρης
Ο Ιωάννης Μουτζούρης γεννήθηκε το 1913 Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου. Ο σπουδαίος αυτός θεολόγος έχει συγγράψει έργα, σχετικά με την ορθόδοξη παράδοση και την ιστορία της Λέσβου. Κάποια από τα έργα του είναι:
· Μουτζούρης Ιωάννης, “Η Λέσβος και η Ελληνική Επανάστασις”, Λεσβιακά, Τόμος Β’, Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, Μυτιλήνη, 1955.
· Μουτζούρης Ιωάννης, «Από την ιστορία του Πλωμαριού», Λεσβιακόν Ημερολόγιον 1956, Π. Σαμάρας (επιμ.), Μυτιλήνη, 1956.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Περιπολίες και επιδρομές του επαναστατικού στόλου των Ψαρών στα λεσβιακά νερά και ακρογιάλια, Μυτιλήνη, 1951.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Ο ασκητικός βίος εις την Λέσβον, Μυτιλήνη, 1963.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Βενιαμίν ο Λέσβιος εισηγητής του ηλιοκεντρικού συστήματος στην Ελλάδα, Μυτιλήνη, 1978.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Βενιαμίν ο Λέσβιος , οι κατήγοροι των ιδεών του και η Μεγάλη Εκκλησία, Αθήνα, 1982.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Η Αρμοστεία των νήσων του Αιγαίου Πελάγους στα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αθήνα, 1984.
· Μουτζούρης Ιωάννης, Τα Πλουμάρια, οι οικισμοί του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας, Αθήνα, 1986.

Στρατής Τραγάκης
Ο Στρατής Τραγάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχώρι (Μπορός) Λέσβου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και σήμερα ζει και εργάζεται στην Χαλκίδα. Το 1988 κυκλοφόρησε το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα “Το πάρκο της αγάπης” από τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”. Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Κέδρος” το παιδικό μυθιστόρημα “Το Σαρακήνικο” που το 1995 είχε βραβευθεί από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Κωνσταντίνος Καβαρνός
Ο Κωνσταντίνος Καβαρνός έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα, σχετικά με το Πλωμάρι. Ένα από αυτά είναι: · Καβαρνός Κωνσταντίνος, «Νικόλαος Παγανάς (1845-1907). Διακεκριμένος Πλωμαρίτης μουσικολόγος. Ένθερμος ζηλωτής της Βυζαντινής Μουσικής», Μνήμη και Παράδοση. Μελετήματα Ιστορικά και Λαογραφικά Περιοχής Πλωμαρίου, Τόμος Α’, Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, Αθήνα 1986, σσ. 138-145.

Αντώνης Α. Χαλδαίος
Κατάγεται από τον Τρίγωνα και ασχολείται με την ιστορία τόσο του Πλωμαρίου όσο και γενικότερα της Λέσβου. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα «Αιολικά Χρονικά», στην περιοδική έκδοση της Εταιρείας Λεσβιακών μελετών και στο περιοδικό «Πλωμαρίτικοι Αντίλαλοι». Κάποια από τα έργα του είναι:
· Χαλδαίος Αντώνης. “Λουκάς Γεραλής: Ένας περίφημος ηθογράφος”, Λεσβιακά, Τόμος Κ’, Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, Μυτιλήνη, 2007 “Η Λέσβος των ετών 1903-1911, στην αθηναϊκή εφημερίδα «Σκριπ»”, Αιολικά, Τόμος Θ’, Εταιρεία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη, 2007
· Χαλδαίος Αντώνης. “Η φορολογία των μοναστικών ιδρυμάτων της Λέσβου την περίοδο 1683-1730, μέσα από οθωμανικές πηγές”, Αιολικά, Τόμος Ι’, Εταιρεία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη, 2008
· Χαλδαίος Αντώνης. “Δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία της Λέσβου, μέσα από τον εμπορικό οθωμανικό οδηγό του 1909” (υπό έκδοση από την Εταιρεία Αιολικών Μελετών)
· Χαλδαίος Αντώνης. “Η Λέσβος στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από τους εμπορικούς οθωμανικούς οδηγούς” (υπό έκδοση από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών)
· Η ελληνική παροικία του Μαρόκου (1902-2012), έκδοση Ελληνικής κοινότητας Μαρόκου,Αθήνα 2012
Αρθρα
· Χαλδαίος Αντώνης. “Δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία της Λέσβου, μέσα από τον εμπορικό οθωμανικό οδηγό του 1909”, Αιολικά, Τόμος Ι’Α, Εταιρεία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη, 2009
· Χαλδαίος Αντώνης. «Πάνος Κ. Χαλδέζος (1898 – 1983). Ο ακούραστος οραματιστής Πλωμαρίτης και ο δημιουργός της Εστίας Νέας Σμύρνης»,Αιολικά, Τόμος Ι’Β, Εταιρεία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη, 2010
-Χαλδαίος Αντώνης. «Η κατάληψη της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου μέσα από τα δημοσιεύματα της αθηναϊκής εφημερίδας “ΣΚΡΙΠ”», Αιολικά, Τόμος Ι’Δ, Εταιρεία Αιολικών Μελετών, Μυτιλήνη, 2012

Πηγή: www.plomari.gr